Blandy's Colheita Malmsey
Sött stiltypiskt madeiravin att servera till knäckiga desserter, nötter och choklad
Restaurang
Om Producenten
Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811 - Två århundraden av utsökt vinproduktion.
Idag är det Michael och Chris Blandy, 6e och 7e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner.
Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge).
Vinifiering
Druvan Malmsey mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna.
Blandy's Colheita Malmsey 2017 är från skörd från 2017 av druvan Malmsey, en sk. single harvest. Druvorna pressas mekaniskt efter druvorna plockats för hand och avstjälkats. Jäsningen sker i ståltank med naturlig jäst vid en temperatur runt 18-21 grader i temperaturkontrollerade tankar. För att behålla sötman avbröts jäsningen med druvsprit efter 3-4 dagar.
Lagring sker därefter enligt "Canteiro" vilket innebär att vinet ligger på ekfat i minst 4 år. Denna madeira lagrades i amerikanska ekfat i traditionellt canteiros, ett system där faten hettas upp via cirkulation av varm luft. Faten flyttas successivt genom åren av lagring från översta våningen till mellersta och slutligen till den nedersta våningen där det är som svalast. Vinet buteljeras när det uppnått önskad mognad

Om Madeiravin
Madeiravin är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira som ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal. Vinet framställs genom en uppvärmningsprocess som ger det en unik karamelliserad, nötaktig och oxiderad karaktär. Det tillverkas av flera olika druvsorter beroende på vilken stil man vill göra. De främsta druvorna är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia (Malmsey).
Vinet finns i olika sötgrader, från torrt till sött, och kan lagras under mycket lång tid. Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.
Madeiravin används ibland i matlagning, till exempel i såser och desserter, men dricks med fördel som aperitif eller till ostar.
Karaktär
Nyanserad, söt, stiltypisk bränd smak med inslag av torkade aprikoser, dadlar, muscovadosocker, apelsinskal, sultanrussin, choklad och hasselnötter. Smaken är söt, rik och len med bra syra. Smaken sitter i länge och mynnar ut i toner från ekfaten och honung.
Serveras vid 14-16°C till knäckiga desserter, till desserter med nötter eller choklad eller till lagrade hårdostar.

