Malmsey Colheita 2017

Blandy's Colheita Malmsey

Sött stiltypiskt madeiravin att servera till knäckiga desserter, nötter och choklad

Restaurang

Skriv ut
Pris 185kr Pris 165kr Alkoholhalt19 %Årgång2017
Land portugal Artikelnummer783302DruvorMalmsey
Producent Blandy´s Sockerhalt113 g/lVid serveringmax 15

Om Producenten

Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811 - Två århundraden av utsökt vinproduktion.

Idag är det Michael och Chris Blandy, 6e och 7e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner.

Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge).

Vinifiering

Druvan Malmsey mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna. 

Blandy's Colheita Malmsey 2017 är från skörd från 2017 av druvan Malmsey, en sk. single harvest. Druvorna pressas mekaniskt efter druvorna plockats för hand och avstjälkats. Jäsningen sker i ståltank med naturlig jäst vid en temperatur runt 18-21 grader i temperaturkontrollerade tankar. För att behålla sötman avbröts jäsningen med druvsprit efter 3-4 dagar. 

Lagring sker därefter enligt "Canteiro" vilket innebär att vinet ligger på ekfat i minst 4 år. Denna madeira lagrades i amerikanska ekfat i traditionellt canteiros, ett system där faten hettas upp via cirkulation av varm luft. Faten flyttas successivt genom åren av lagring från översta våningen till mellersta och slutligen till den nedersta våningen där det är som svalast. Vinet buteljeras när det uppnått önskad mognad 

Ilha da Madeira_Landscape_1

Om Madeiravin


Madeiravin är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira som ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal. Vinet framställs genom en uppvärmningsprocess som ger det en unik karamelliserad, nötaktig och oxiderad karaktär. Det tillverkas av flera olika druvsorter beroende på vilken stil man vill göra. De främsta druvorna är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia (Malmsey).


Vinet finns i olika sötgrader, från torrt till sött, och kan lagras under mycket lång tid. Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.


Madeiravin används ibland i matlagning, till exempel i såser och desserter, men dricks med fördel som aperitif eller till ostar.  

Karaktär

Nyanserad, söt, stiltypisk bränd smak med inslag av torkade aprikoser, dadlar, muscovadosocker, apelsinskal, sultanrussin, choklad och hasselnötter. Smaken är söt, rik och len med bra syra. Smaken sitter i länge och mynnar ut i toner från ekfaten och honung. 

Serveras vid 14-16°C till knäckiga desserter, till desserter med nötter eller choklad eller till lagrade hårdostar.


Vill du ha rådgivning?

Ida Timén 070 724 34 74Ida.timen@twscollective.se
Malmsey Colheita 2017 Malmsey Colheita 2017
Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.