LALALA

Là, Là & Là

Ett mycket lätt friskt rött vin från tre specifika terroirer, ”Där, Där & Där”.

Restaurang

Skriv ut
Pris kr Pris 109kr Alkoholhalt12%Årgång2024
Land frankrike Artikelnummer7911901DruvorGrenache, Carignan, Syrah, Tannat
Producent François Lurton Vid servering8-12

Om Producenten

En helt ny stil på rött vin från producenten Francois Lurton. En blandning från tre av hans egna ekologiska gårdar med specifik terroir får utgöra blandningen till detta välbalanserade, lätta friska vin. Låt oss gå närmare in på vad de tre gårdarna har för specialitet. 

Le Mas Janeil (Roussillon) Med sina 35 ha är en av Roussillons nordligaste vingård. Med skiffer, granit, och kalksten i jordmånen och örter som växer vilt kring odlingarna skapas här en unik terroir. Grenache-vinstockarna klamrar sig fast vid de branta sluttningarna och bildar långa rader likt i en amfiteater.

Domaine de Nizas (Languedoc) En vulkanisk terroir unik av sitt slag i Languedoc-Pezenas med mångfaldig jordmån av småsten, lera och basaltjordar. Basaltjordar (vulkanisk), ger vinet en speciell mineralitet och aromatisk komplexitet. Här dominerar Syrah planteringarna på den vulkaniska jordmånen för den uttrycker terrioren så bra. Carignan speglar karaktären av odlingar på blandad lera och småsten.

Domaine de Targuerie (Gascogne) Typiskt för vingårdarna i Gascogne är den dimma som lägger sig över sluttningarna under tidiga morgontimmar. Jordmånen består av lera, kalksten och sand. Tannat är en druvsort som få producenter odlar i Frankrike idag. Den är känd för att ge kraftfulla och tanninrika viner. Nyligen planterades Tannat på Domaine de Targuerie, med syfte att skapa ett lätt och modernt vin.

Vinifiering

Druvblandning med 60% Grenache, 15% Syrah, 15% Carignan, 10% Tannat. Jordmånen består av lera- och kalkstensjordar samt mineralrik, sandig boulbènejord. Druvorna får ligga och skalmacerera tillsammans med musten i cirka fem dagar. Extraktionen hålls medvetet låg för att uppnå en finstämd och delikat balans mellan färg och tanniner, samtidigt som vinets karaktär varsamt får byggas upp. Jäsningen inleds vid en temperatur på omkring 25 °C, och druvskalen separeras från musten innan jäsningen är helt avslutad. Därefter får vinet jäsa vidare i sin stilla fas vid en svalare temperatur. Detta bidrar till en lättare struktur och ett friskt, stilrent vin med ren fruktprofil – perfekt att servera lätt kylt.

LaLaLaTerroir

Karaktär

Ljust röd färg. Frisk doft av färska körsbär, röda frukter, svarta vinbär, björnbär, apelsinskal och kryddor. Ett friskt och lättillgängligt vin. Tips! Servera gärna Là, Là & Là lätt kylt.

Vill du ha rådgivning?

Linnea Liewen 070 795 92 29Linnea.Liewen@twscollective.se
LALALA LALALA
Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.