Marimar Torres
Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat en egen personlig stil och utvecklat sina viner med stor internationell framgång. Marimar Estate ligger grundades 1989 av Marimar Torres, hon startade enbart med ett vin av Chardonnay, tre år senare började hon producera viner även av Pinot Noir. Länge var det just bara dessa två viner som gjordes, men i takt med att vingården växte till sig så har även hennes viner utökats.
Marimar Torres flyttade till Kalifornien redan år 1975, men det var först år 1986, som hon grundade egendomen Marimar Torres Estate. I Russian River Valley sydvästra del ligger ett mindre område, som är särskilt omtalat för just pinot noir och chardonnay. Det går under namnet Green Valley. Ett subdistrikt med extra friskt och dimmigt mikroklimat.
Det var här Marimar köpte sin första vingård som hon bestämde att döpa efter sin far Don Miguel Torres. Det var hans engagemang och support som fick Marimar att bestämma sig för att påbörja det mödosamma arbetet med att bygga upp en vingård. Idag består hela hennes ägor av cirka 33 hektar, där lite drygt åtta är planerade av pinot noir. För extra komplexitet och mångfald valde Marimar ut flera olika kloner av pinot, Swan, Pommard, Dijon 115, Dijon 667.
Det innebär bland annat att hon har planterat med en högre densitet (täthet) än många andra gårdar i Kalifornien. Under 80-talet var det inget man gjorde i de amerikanska vingårdarna och många skakade på huvudet åt Marimars galna idéer. Numera har många odlare gått från 3000-4000 stockar per hektar, till 10.000. Precis så som Marimar gjorde för över 30 år sedan
Marimars andra vingård ligger i Freestone Valley elva kilometer från Stilla havet i Sonoma coast, denna vingård döpte hon efter sin mor Doña Margarita. Även om de båda vingårdarna ligger hyffsat nära varandra är klimatet ett helt annat, här är oftast klimatet kallare. Kalla nätter men under dagarna blir det varmt och soligt.
Certified California Sustainable Winegrowing (CCSW)
Varje vingård som vill kunna uppnå certifieringen måste uppfylla en rad av stränga kriterier som bland annat består av att bevarar och skydda sin mark, tänka på vattenresurser men också visa etiskt ledarskap med hur de behandlar sina anställda och det lokala samhället. Som en del i hållbarhetsarbetet har de också skapat ett system där köksavfall från den egna närbelägna restaurangen omvandlas till biodiesel, installerats. Ute i odlingarna används droppbevattning som fördelar den rätta mängden vatten och näring.