
Querciabella Batar Bianco
Restaurang
Om Producenten
Querciabella, beläget i hjärtat av den pittoreska vinregionen Toscana, har under flera decennier förtjänat sitt rykte som en av världens främsta ekologiska och biodynamiska vinproducenter. Med en stark övertygelse om att storhet i vin framkommer genom omsorg om naturen och marken, kombinerar Querciabella hållbara metoder med kompromisslös kvalitet, vilket resulterar i några av de mest eftertraktade vinerna från Chianti och Maremma.
Vinifiering
Vingårdsläge - Ruffoli, Greve in Chianti
Casaocci Sud och Il Pallonaio för Chardonnay; Vigna del Dottore, La Lama, Il Bosco, La Collina, Vigna Chiara och Vigna il Diavolo för Pinot Bianco
Batàrs Chardonnay får sin flintiga mineralitet och precision från de galestro-rika jordarna i två distinkta sydvända lägen: Casaocci Sud, på cirka 350 meters höjd, och Il Pallonaio, vår högst belägna vingård på 600 meter, där även sandsten spelar en viktig roll.
Pinot Bianco trivs i svalare, nordvända lägen på cirka 400 meters höjd. Här har galestro-vittringen skapat ler- och skifferjordar som är tätare och fräschare, vilket bidrar till Batàrs välkända texturmässiga komplexitet.
Querciabella fokuserar på hållbara, ekologiska odlingsmetoder, varje vingårdsläge behandlas individuellt för att främja miljömässig harmoni och producera exceptionella, terroirdrivna viner.
Batàr får sin komplexitet genom en noggrant utförd vinifiering i barriquer, där varje partis unika egenskaper framhävs. Vinet mognar på sin egen jäst i över 9 månader, med minimal bâtonnage. För lagringen används franska ekbarriquer (228 l) med fin till extra fin kornstorlek, varav 20 % är nya.
Karaktär
Medelgul halmfärg. Vaxiga och örtiga aromer på näsan, med en bra struktur och en rik attack på gommen, där vinets densitet balanseras av en väl avvägd syra. En antydan av lime i avslutningen. Brett, karaktärsfullt och långlivat.

