Vintips som hjälper dig att välja rätt vin för dig

Priset, doften, syran – vad är det som avgör om ett vin är rätt för dig? Det enkla svaret är att det vin du tycker är gott är bäst för dig, men här nedanför följer en guide som kan hjälpa dig att hitta den typ av vin du gillar bäst.

FUNDERA INTE ALLTFÖR MYCKET PÅ OM VINET PASSAR TILL MATEN

Det traditionella tankesättet kring vin är ofta att vitt vin passar bra till fisk och kyckling, och rött vin passar bra till kött, söta viner passar till desserter och så vidare… Men här bör du känna dig fri att frångå traditionerna. Känner du för ett rött vin till fisken, fråga då om restaurangen har ett rött vin som passar till fisk och utmana smaksinnena. Du kan bli positivt överraskad. Om inte annat är det viktigt att du väljer ett vin som du tycker om, och inte ett som ”ska” passa till maten. Gillar du vitt vin ska du också känna dig fri att välja vitt vin oavsett vilken mat du äter. 


NÄR DET KOMMER TILL VIN ÄR PRISET INTE ALLTID EN BRA MÅTTSTOCK

Förr använde man ofta priset som en måttstock för att avgöra om man drack ett kvalitetsvin eller inte. Idag har detta tankesätt förhoppningsvis förklarats som en myt. Viner med ett lågt pris kan mycket väl vara goda och väl värda att dricka. Sitter du på en restaurang i Sverige vill dessutom restaurangen att du ska lämna stället nöjd, oavsett om du valt husvinet eller den dyraste flaskan de har i sitt sortiment. Därför kan du känna dig trygg med att de kommer att se till att även de billigare vinerna på menyn är kvalitativa. 


LUKTA PÅ VINET INNAN DU VÄLJER DET

När du sitter på en restaurang och ska välja vin finns det en poäng i att lukta på de viner du blir erbjuden. Detta för att lukten är ett av de allra viktigaste sinnena vi har för att uppleva smaker. Ett vanligt vintips är att snurra på glaset innan du luktar på det. Då utsätts vinet för syre, vilket frigör dofterna extra väl. När du sedan drar in doften kan du känna noter av dofter från vinet. Kanske doftar det vanilj, ek eller päron? Eller doftar det pepprigt? Varje druva har sin egna doft, och därför är viner även en doftupplevelse. 


TESTA VINET FÖR ATT KONTROLLERA OM DET HAR RÄTT SYRA

Vin har ofta en viss syra i sig, vissa mer än andra. Vissa människor gillar vin med mer syra och strävhet, andra vill hellre ha viner som är fylliga och söta. Det kan därför vara ett bra vintips att testa en klunk av vinet innan du bestämmer dig för om det är det du ska dricka till maten. På de flesta seriösa restauranger sker den här testningen idag automatiskt, annars kan du be om att få testa vinet innan du väljer det – du ska ju ändå kunna njuta av det, och då är det bra att veta hur det smakar innan du beställer in en hel flaska. 


VARIFRÅN OCH FRÅN VEM VINET KOMMER SPELAR ROLL

Viner från olika länder och olika regioner smakar olika. De mineralrika jordarna kring Rhen i Tyskland till exempel passar bra för Riesling och ger en frisk och syramättad smak till vinerna som produceras där. Värmen och solen i Italien är bra för att ge röda viner deras fyllighet och sötma. Men även vem som producerat vinet spelar roll. Olika vinmakare prioriterar olika druvsammansättningar och lagrar sina viner på olika sätt. Dessutom arbetar vissa vintillverkare ekologiskt och andra inte, och även detta påverkar slutprodukten. Det bästa vintipset kan vara att testa dig fram för att se vilka vinregioner och vilka vintillverkare du gillar bäst! 

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies