Berså Vinglögg
Julens nyhet! En svensk klassiker. Ikonisk & smakfull.
Restaurang
Om Producenten
Stig Lindberg (1916-1982) är en av Sveriges hyllade formgivare. Han var konstnär, designer/formgivare, målare och illustratör. Berså, som kanske är Stigs allra mest älskade mönster med dess dekor av gröna björkblad och svarta detaljer, skapades 1960 och är ett motiv inspirerat av kärleken till hans fru Gunnel som han träffade i unga år.
”När jag såg henne för första gången blev jag förtrollad, och jag cyklade rakt in i en björk. Jag har aldrig ångrat den olyckan”
Björklövet är även symbolen för Stigs hemstad Umeå, även kallad björkarnas stad.
Berså vinglögg produceras av Tevsjö Kvarn & Destilleri som ligger vid Ljusnan, strax söder om Järvsö i Hälsingland. Kvarnen har funnits i över 200 år och drivs idag av Anna och Jonas Larsson i sjunde generationen som producerar hantverksmässiga varor.
Glögg, ett kryddat och sötat sin, är en stark jultradition med en lång historia. Ordet glögg kommer från ”glödga” och anspelar på tillverkningsmetoden att låta socker smälta ner i vin. Ordet dök upp i Sverige 1609 för första gången.
Att blanda kryddor i vin går långt tillbaka i tiden, till det antika Grekland och Rom, då det troligtvis var ett sätt att dölja felsmaker och förbättra smaken på vin som oxiderat.
Det är inte bara i Norden vi dricker varmt vin med kryddor och socker. En lättare, torrare motsvarighet i tysktalande länder kallas glühwein. I Storbritannien finns mulled wine, i Italien vin brulé och i Frankrike vin chaud.
Karaktär
Berså vinglögg är en medelfyllig, smakrik och generös vinglögg med väl balanserad sötma som bjuder på traditionsenliga toner av russin, kanel, kryddnejlika, kardemumma, ingefära och pomerans. Värm upp varsamt till max 78,3 gr och servera tillsammans med russin och skållad mandel.

