
Gekkeikan Junmai Sake
Gakkeikan Junmai sake är en premiumsake tillverkad av ris och passar perfekt till sushi, ramen och tempura.
Restaurang
Om Producenten
Gekkeikan Sake Company har bryggt sake sedan 1637 och är idag ett av världens äldsta sakebryggerier. Företaget grundades 1637 av Jiemon Okura, sitt sakebryggeri strax Fushimi, Kyoto - ett område känt för sitt rena vatten och perfekta förutsättningar för sakeproduktion. I över 380 år har Gekkeikan förfinat konsten att brygga sake och fört traditionen vidare genom generationer.
Vinifiering
Sake är naturligt fermenterad alkoholhaltig dryck som har tillverkats i Japan i över 1 000 år, med kommersiell produktion som växte fram på 1600-talet i områden som Kyoto och Kobe. Sake tillverkas genom jäsning av polerat ris, vatten och koji, en mögelkultur som omvandlar stärkelse till socker. Sake-tillverkningen sker i flera steg och involverar en unik dubbel jäsningsprocess där stärkelse först omvandlas till socker och därefter till alkohol.
Sake-tillverkningens steg:
- Riset poleras för att ta bort ytterlagren och framhäva kärnan, vilket påverkar smak och kvalitet.
- Riset tvättas noggrant, blötläggs och ångas för att förberedas för jäsning.
- En del av riset inokuleras med koji, medan en särskild jästkultur tillsätts för att påbörja jäsningen.
- Sakebrygden (moto och sedan moromi) får jäsa under kontrollerade temperaturer under flera veckor.
- Den färdiga saken pressas, ibland filtreras och ofta pastöriseras innan den lagras och tappas på flaskor.
Karaktär
Torr och frisk sake med en nyanserad doft och smak med liten sötma, inslag av gråpäron, äpplen, mandelblommor, vitpeppar, grön banan och jasminris. Mångsidig sake som passar bra till exempelvis sushi, tempura och yakitori.
