Hermanos Lurton Toro
Naturvin från Toro i Spanien
Restaurang
Om Producenten
François Lurton är fjärde generationen vinodlare i en familj med rötterna i Bordeaux. Hans far, André Lurton, var en av de drivande krafterna bakom skapandet av appellationen Pessac-Leognan i Graves, Bordeaux. Förutom vingårdarna i Frankrike, har François även egendomar i Spanien, Chile och Argentina. Faktum är att innan han anslöt sig till sin fars företag så reste han och hans bror Jacques runt i Sydamerika som s.k. flying winemakers. Under dessa resor fick han upp ögonen för både Chile och Argentinas enorma potential och valde att etablera sig i båda länderna.
François Lurton mötte Dany och Michel Rolland på 1980-talet och började göra vin tillsammans under namnen Hermanos Lurton och Campo Eliseo i Spanien. För de vita vinerna arbetar man med druvan Verdejo i Rueda och för de röda är det den lokala klonen av Tempranillo som kallas Tinta de Toro.
Vinifiering
För ökad extraktion genomförs en förjäsning i fem dagar vid en kall temperatur på endast 6°C. Under tiden pressade man även ned druvskal och pumade musten över skalen. Jäsning och malolaktisk jäsning genomfördes i huvudsak i äggformade cementtankar, men även i ståltank. Vinet vilade på sin jästfällning i tre månader. Inget svavel tillsattes i vinmakningsprocessen eller vid buteljering. Detta är ett av Lurtons första naturviner.
Karaktär
Mörkt djup lila färg. Frisk doft med inslag av både röda och mörka bär. Fin balanserad syra med nyanser av röda vinbär, kryddor, krondill och paprika. Sammetslen eftersmak med tydliga tanniner.
Liknande produkter
- Namn
- Land
- Producent
- Sort
- Pris
- Les Hauts de Janeil Rouge
- frankrike
- FRANÇOIS LURTON - Mas Janeil
- Rött vin
- 129kr 105kr
- Campo Eliseo Toro
- spanien
- FRANÇOIS LURTON - Campo Eliseo Estate
- Rött vin
- 499kr 385kr
- Piedra Negra Arroyo Grande Malbec
- argentina
- FRANÇOIS LURTON - Bodega Piedra Negra
- Rött vin
- 169kr 139kr