
Fortunello Rosso di Toscano
Vin från klassiskt ursprung
Restaurang
Om Producenten
I den lilla byn Montalcino i Toscana görs några av Italiens absolut bästa viner; Brunello di Montalcino. Vinet Brunello di Montalcino tävlar nämligen med Piemontes Barolo både om att vara Italiens bästa och dyraste vin. Området upptäcktes mer eller mindre på 1970-talet som perfekta förhållanden att göra vin av hög kvalitet på druvan sangiovese. "Brunello" är dialektalt och betyder "den mörka trevliga".
Angelo Zannoni är femte generations vinmakare på La Fortuna, ett vineri som firade sin 100 årsdag 2007. La Fortuna är beläget bara några kilometer öst om byn Montalcino.
Vinifiering
Druvorna skördas för hand och vid optimal mognad. Efter jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar får vinet lagras i 5 månader på 225 l franska ekfat. Vinet lagras ytterligare 5 månaders på flaska innan försäljning.
Karaktär
Färgen är intensiv rubinröd och doften är delikat och fruktig med en hint av ekfat. Smaken är stram, aningen kryddig med inslag av körsbär, moreller och ett lång balanserat avslut.