vigne-hi

La Fortuna

Angelo Zannoni är femte generations vinmakare på La Fortuna, ett vineri som firade sin 100 årsdag 2007. La Fortuna är beläget bara några kilometer öst om byn Montalcino och består av 38 hektar. Idag uppgår den årliga produktionen till 80 000 flaskor/år.

I den lilla byn Montalcino i Toscana görs några av Italiens absolut bästa viner; Brunello di Montalcino. Vinet Brunello di Montalcino tävlar nämligen med Piemontes Barolo både om att vara Italiens bästa och dyraste vin.  Området upptäcktes mer eller mindre på 1970-talet som perfekta förhållanden att göra vin av hög kvalitet på druvan sangiovese.  "Brunello" är dialektalt och betyder "den mörka trevliga". Klimatet är något varmare här än i norra Toscana. Det, tillsammans med höjdskillnaden i Montalcino-området, gör att druvan mognar mer fullt ut och även kommer i olika uttryckssätt. Överlag blir vinerna mer fokuserade, strama och tätare.


Vill du ha rådgivning?

Linda Skalberg 070-366 89 61Linda.Skalberg@twscollective.se