
La Fortuna Brunello di Montalcino
Majestätiskt och karaktärsfullt från Toscanas absolut bästa område
Restaurang
Om Producenten
I den lilla byn Montalcino i Toscana görs några av Italiens absolut bästa viner; Brunello di Montalcino. Vinet Brunello di Montalcino tävlar nämligen med Piemontes Barolo både om att vara Italiens bästa och dyraste vin. Området upptäcktes mer eller mindre på 1970-talet som perfekta förhållanden att göra vin av hög kvalitet på druvan sangiovese. "Brunello" är dialektalt och betyder "den mörka trevliga".
Angelo Zannoni är femte generations vinmakare på La Fortuna, ett vineri som firade sin 100 årsdag 2007. La Fortuna är beläget bara några kilometer öst om byn Montalcino.
Vinifiering
Brunello di Montalcino är gjord på 100 % sangiovese grosso, vinrankorna är ca 30 år gamla. Efter noggrann selektering genomgår de jäsning i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras på stora ekfat i ca 40 månader och vilar sedan på flaska 6 månader innan vinet släpps till försäljning.
Karaktär
Elegant och nyanserad doft av moreller, mörk choklad, viol och även en hint av mint. Smaken är balanserad med stor koncentration av viol, lakrits och plommon. Vinet har välintegrerade tanniner. Långt avslut.
Serveras gärna till en god köttbit, gratäng, gräddiga såser eller liknande rätter, dessa trivs väldigt bra i brunellons sällskap.