Masi Mezzanella Recioto
Exceptionell årgång som tilldelades fem stjärnor av Masis tekniska grupp.
Restaurang
Om Producenten
Historien om den anrika vinproducenten Masi tar sin början 1772 när familjen Boscaini förvärvade prestigefulla vingårdar i den lilla dalen ”Vaio dei Masi” i hjärtat av regionen Valpolicella Classica. Efter mer än 200 år av passionerad vinmakning drivs företaget fortfarande inom familjen, som idag drivs av sjätte och sjunde generationen.
Vinifiering
Familjen Boscaini har en unik samling av exklusiva viner "Cantina Privata" i sin källare. Vinerna produceras i en begränsad upplaga och endast de år då förutsättningarna är som bäst. Masi Mezzanella recioto är en del av samlingen och kommer från vingården Vaio Mezzanella (vaio = liten by) i Torbe i kommunen Negrar med en sydlig exponering på 365-381 m.ö.h. Här är jordarna djupa, steniga och väldränerade. Recioto framställs genom urgamla traditionella framställningsmetoden appassimento som innebär att man torkar druvorna. De bästa druvorna får efter skörd i slutet av september/i början av oktober torka på bambuställningar på vingårdens välventilerade loft. I februari har druvorna tappat omkring 35-40 % av sin vikt vilket innebär en högre koncentration av arom och smak. Druvorna avstjälkas och pressas försiktigt för att sedan jäsa i ca 45 dagar på stora slavonska ekfat. Jäsningen avslutas i förtid och resultatet blir en hög restsötma och något lägre alkoholhalt, och det är det som är den främsta skillnaden mellan recioto och dess närmaste släkting Amarone della Valpolicella. Vinet lagras sedan i 24 månader på nya ekfat och vilar därefter minst 12 månader på flaska.
Lagringspotential 15-20 år
Karaktär
Dessertvin med elegant doft av mogna körsbär, röda vinbär och plommon samt inslag av kanel och kaffe. Fylligt med smak av konfiterade bigarråer, skogshallon och tobaksblad med mjuk tanninstruktur, frisk syra och långt avslut. Servera gärna till ost, söta bakverk eller drick det som det är.