Cantine MASI (63)

Masi

Historien om den anrika vinproducenten Masi tar sin början 1772 när familjen Boscaini förvärvade prestigefulla vingårdar i den lilla dalen ”Vaio dei Masi” i hjärtat av regionen Valpolicella Classica. Efter mer än 200 år av passionerad vinmakning drivs företaget fortfarande inom familjen, som idag drivs av sjätte och sjunde generationen.

Masi är ett av Italiens mest ansedda vinföretag och en huvudaktör på den italienska vinmarknaden. Hjärtat i verksamheten är den ursprungliga vingården Vaio di Masi, i hjärtat av distriktet Valpolicella, som familjen Boscaini köpte i slutet av 1700-talet.

Idag omfattar Masi sjutton vingårdar i Valpolicella Classico-området, men man har även odlingar i Bardolino och Soave. Hela verksamheten leds av den dynamiske Sandro Boscaini, eller Mr Amarone som han brukar kallas. Det är kanske just för sin Amarone som Masi är mest känd. 

Amarone var ett vin under en anonym tillvaro framtill mitten av 1900-talet. VInet dracks i stort sett bara av odlarna själva som en vintervärmare. Att vinet som tillverkas av druvor som har fått torka över vintern har blivit en internationell succé kan vi tacka Sandro Boscaini för. Hans far började buteljera vingårdsvinerna Mazzano och Campolongo di Torbe under egna etiketter på 1950-talet. När Sandro tog över företaget några år senare vara hans stora insats att han moderniserade vintypen och gjorde Amarone bättre lämpat att servera till mat.

Den första Amaronen som lanserades i Sverige 1994 var Masis Vaio Armaron. Idag producerar Masi fem varianter av Amarone, av vilka tre är vingårdsbetecknade.

Masi är ett innovativt företag och skapade 1964 det nya vinet Campofiorin. Campofiorin var en helt ny vintyp, en ripasso, dvs. en Valpolicella som fick jäsa ytterligar en gång tillsammans med pressrester från Recioto och Amarone. Masi ägde en tid termen ripasso som varumärke. Idag är begreppet fritt och vin av mycket skiftande kvalitet säljs som ripasso. Masi avstår därför från begreppet i marknadsföringen av världssuccén Campofiorin.

Ständig teknisk utveckling har varit viktig för Masis framgång, men grunden är densamma – fokus på Venetos unika druvor Corvina, Molinara och Rondinella. Till dem kommer också Oseleta, en nästan utdöd lokal druva som Sandro Boscaini fann hos en liten odlare. Fyra rankor, mer än hundra år gamla, räddades och bildade grunden för nyplanteringar. Idag bidrar druvan till att öka komplexiteten i flera av Masis viner. Masi gör till och med en 100 % Oseleta i Osar som är ett unikt vin med tanninstruktur som slår det mesta.

Vill du ha rådgivning?

Emelie Pehrsson 070 499 36 11emelie.pehrsson@twscollective.se

Utvalda produkter

Visa:

Modello_Trevenezie_Bianco_2021-removebg-preview (1)

Masi Modello Bianco

Masi

69kr

BellOvile_Vermentino-removebg-preview

Bell'Ovile Vermentino Toscana

Poderi del Bell'Ovile

169kr

139kr

BIB_Modello_Trevenezie_Rosso_dx-removebg-preview

Masi Modello Trevenezie Rosso BiB

Masi

279kr

-

Fresco_di_Masi_Rosso-removebg-preview

Fresco di Masi Rosso

Masi

169kr

119kr

  • Namn
  • Land
  • Producent
  • Sort
  • Pris
Se alla produkter

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.

Cookies