La Causa Pais
Restaurang
Om Producenten
Miguel Torres är en pionjär inom den moderna vinodlingen i Chile. Miguel Torres var den som först införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk- och amerikansk ek för jäsning och lagring i landet. Det arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade under 1980-talet blev en nystart för Chiles vinindustri.
Miguel Torres är en sann visionär och månar om Chiles långa vintradition. Projektet La Causa skapades 2014 med syftet att ta vara på historiska vinframställningstraditioner, druvor och ursprung.
La Causa involverar inte bara druvor från egna vingårdar, det är ett samarbete med flera små vinodlare där man tar tillvara på den kunskap som finns om odlingsmetoder som lokalbefolkningen har använt i århundraden samtidigt som Miguel Torres har infört modern vinifieringsteknik, vilket har förbättrat vinernas kvalitet.
Vinifiering
La Causa País produceras på 100 % País. Druvorna odlas på kustnära vingårdar som är mer än 100 år gamla i Itata. I Itata är förhållandena optimala för druvodling med ett medelhavsklimat med varma somrar och regnrika vintrar och stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Rankorna växer i sandig jordmån rik på granit
Musten har macererats i 10 dagarna och sedan jäst på ståltank i 5 dagar med 25 % hela klasar innan malolaktisk jäsning ägde rum. Vinet har sedan lagrats i fyra månader på gamla franska ekfat.
Vinet är certifierat Fair for Life.
Karaktär
Josigt vin med en ljus färg med toner av vilda röda bär, örter samt animaliska inslag. Viner har en bra struktur, rustika tanniner och en lång eftersmak. Passar utmärkt till charkbrickan eller medelfyllig mat, gärna med kryddiga inslag.

