Miguel Torres Chile
Miguel Torres är minst sagt en levande legend i vinvärlden och en pionjär till den moderna vinodlingen i Chile. Redan 1979 startade han sin anläggning i Curíco och med sig till Chile hade han metoder och erfarenheter som revolutionerade vinmakningen i landet. Bland annat infördes rostfria ståltankar med kylaggregat, temperaturkontroll, pneumatiska pressar i vinproduktionen samt jäsning samt lagring på små ekfat.
Miguel Torres, vars familj grundade vinfirman Torres i Spanien år 1870, köpte som första utländska vinproducent en egendom i Chile 1979. Att valet vid den första etableringen utanför Spanien föll på just Chile beror på de ultimata förutsättningarna som finns för vinodling i landet.
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med hög höjd, smältvatten och svalare temperaturer, närheten till Stilla Havet och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas. De olika växtzoner i det 430 mil långa landet ger bidrag med många olika mikroklimat vilket i sin tur ger en stor variation i vinerna. Då Chile inte drabbades av Phylloxera, vinlusen som ödelade en stor del av Europas vingårdar under senare delen av 1800-talet, har man idag vinstockar som är över 100 år gamla.
Det första förvärvet som gjordes 1979 var vingården Maquehua som bestod av ca 100 hektar, en vingård lokaliserad i hjärtat av Maule, i utkanten av staden Curicó. Under årens lopp har Torres förvärvat ny mark och har för närvarande cirka 350 hektar vingårdar planterade på åtta egendomar med mycket varierande klimat, och ytterligare 680 ha oplanterad mark, vilket möjliggör odling av olika druvsorter och produktion av en stor bredd av viner.
Miguel Torres har ett stort fokus på hållbarhet. Det första Fairtrade-certifierade vinet lanserades 2011 och 2012 certifierades samtliga vingårdar ekologiska.