Cordillera Chardonnay
Cordillera tillhör Valley Collection, vilket erbjuder viner med druv-och ursprungstypisk karaktär från de olika dalarna i landet.
Restaurang
Om Producenten
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med svalkande vindar och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas.
Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den som först införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk- och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner. Det arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nystart för hela Chiles vinindustri. Tack vare att Chile inte varit drabbades av vinlusen, Phylloxera, har man idag vinstockar som är över 100 år gamla.
Vinifiering
Druvorna skördas i mitten av mars. Musten jäser under 16-18 dagar i ca 18 grader på franska ekfat och genomgår sedan malolaktisk jäsning och lagras på sin jästfällning under 8 månader.
Druvorna odlas i Limarí Valley som är ett av Chiles nordligaste vinområden. Jorden är rik på kalk och kalcium vilket bidrar med mineralitet till vinet.
Karaktär
Rik doft toner smöriga toner samt inslag av gul tropisk frukt, honung och en hint av rostade ekfat. Smaken är medelfyllig, generöst fruktig med samma tropiska frukttoner i doften, men också med inslag av äpplen, något komplex och med en god syra samt en lätt rostad fatton. Eftersmaken är lång, generöst fruktig och frisk.
Passar bra till medelkraftiga till kraftiga rätter av fisk och skaldjur, gärna halstrade efter som den rostade fattonen gifter sig perfekt med stekytan på råvarorna.