MANSODEVELASCO-removebg-preview

Manso de Velasco

Mångfaldigt prisbelönt Cabernet Sauvignon från Chile. Kommer från vingården som bär samma namn, Manso de Velasco. Vingårdens stockar är över hundra år gamla.

Restaurang

Skriv ut
Pris 319kr Pris 259kr Alkoholhalt14,5Årgång2014
Land chile Artikelnummer85967Druvor100% Cabernet Sauvignon
Producent Miguel Torres Chile Sockerhalt<3 g/lVid servering18

Om Producenten

Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den förste som införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner. 

Chile är en vinmakares paradis och har ett perfekt klimat för att odla vin, med dess väl markerade årstider och dagliga temperaturförändringar. Den svala temperaturen som kommer in från bergskedjan Anderna i kombination med slösande solsken gör att vingårdarna frodas.

Det minutiösa arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nytändning för hela landets vinindustri. Tack vare  att Chile inte varit drabbat av Phylloxera har man idag vinstockar som är över 100 år gamla. Det är på dessa stockar Miguel Torres gör sitt prestigefulla vin Manso de Velasco av druvan Cabernet Sauvignon.

Vinifiering

Ung, mycket mörkt purpurröd färg med hög intensitet. Doften är stor och intensivt vinbärsfruktig, djup och tät med en nästan köttig nyans och en lätt kryddig fatton. Smaken är ordentligt fyllig, generöst fruktig med en mycket tydlig ton av svarta vinbär, sträv och lätt fatkryddig med viss beska och med en lång, vinbärsfruktig eftersmak som precis i slutet bjuder på en elegant nyans av örter och te.

Detta kraftiga vin kräver smakrik mat, helst kött- och vilträtter med mörka vinsåser (även med smaksättning av starkvin) och robusta, smakrika tillbehör. Vinets intensiva frukt gör att rätten kan ha en diskret sötma, men då bör ett tillbehör med krämig konsistens (sås, stuvning, puré, gratäng) finns med för att fånga upp och linda in strävheten.

Vinner på att luftas i karaff ca 30 min innan servering. 

Karaktär

Druvorna skördas vid hög mognad i maj. Musten jäses i rostfria ståltankar vid 30 grader under en vecka med totalt 28 dagars skalkontakt. Vinet genomgår sedan malolaktisk jäsning i franska ekfat, cirka 60 procent nya, och mognar däri under totalt 18 månader. Det buteljeras utan att filtreras.


Vill du ha rådgivning?

Linda Skalberg 070-366 89 61Linda.Skalberg@twscollective.se