Serego Alighieri Recioto Casal dei Ronchi
Restaurang
Om Producenten
Serego Alighieri fick sin plats i världshistorien när den berömde poeten och filosofen – och kanske den störste poeten av alla – Dante Alighieri flyttade in i fastigheten. Det är här som det antas att Dante fullbordade sitt största verk, som sedan dess blivit en av världsklassikerna: Den gudomliga komedin.
Vinifiering
Druvorna kommer från vårgården Casal dei Ronchi i Gargagnago, i kommunen Sant’Ambrogio di Valpolicella. Vingården har tillhört Serego Alighieri sedan 1353. Här är jordmånen kalkrik, jord och väldränerad.
Recioto framställs genom urgamla traditionella framställningsmetoden appassimento som innebär att man torkar druvorna. De bästa druvorna får efter skörd i slutet av september/i början av oktober torka på bambuställningar på vingårdens välventilerade loft. I februari har druvorna tappat omkring 35-40 % av sin vikt vilket innebär en högre koncentration av arom och smak. Druvorna avstjälkas och pressas försiktigt för att sedan jäsa i 38 dagar på stora slavonska ekfat i låg temperatur. Jäsningen avslutas i förtid och resultatet blir en hög restsötma och något lägre alkoholhalt, och det är det som är den främsta skillnaden mellan recioto och dess närmaste släkting Amarone della Valpolicella. Vinet lagras sedan i 12 månader på slavonska ekfat om 25hl och en liten del sedan även på körsbärsfat i tre månader och vilar därefter minst 6 månader på flaska.
Lagringspotential: 5 år med bibehållen fruktig stil. Med en längre lagring förändras stilen gradvis och utvecklar mer mogna och raffinerade kryddiga aromer. Efter 15 till 18 år blir smakprofilen liknande den hos en portvin.
Since 1353 the noble Serego Alighieri family, descendants of the poet Dante, has cultivated its estate in Valpolicella with passion and professionalism. This is a classic Italian dessert wine, with a luscious, perfumed and rounded fruity style. An ideal partner for soft cheeses, desserts or conversation. The same front label has been used for this wine since the beginning of the XXth century.
Karaktär
Intensiv doft av torkad frukt, russin, fikon och läder. Fyllig, runt och välbalanserat med mogna tanniner och lång eftersmak. Serveras gärna till mögelost eller till bakverk.