2004-Malmsey-Colheita-Madeira-Blandys-41029-04_x_1280x1280@2x

Blandy´s Colheita Malmsey 2004

Intensiv och komplext sött madeiravin med kryddig karaktär

Restaurang

Skriv ut
Pris 599kr Pris 399kr Alkoholhalt20 %Årgång2004
Land portugal Artikelnummer8490002Druvor100 % Malmsey
Producent Blandy´s Sockerhalt117 g/lVid servering15-17°C

Om Producenten

Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811 - Två århundraden av utsökt vinproduktion.

Idag är det Michael och Chris Blandy, 6e och 7e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner.

Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge).

Vinifiering

Druvan Malmsey mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna. Druvorna till detta vin är plockade från skörden 2004. Druvorna pressas mekaniskt efter att dem plockats för hand och avstjälkats. Jäsningen sker i ståltank med naturlig jäst och därefter fortifieras musten vid önskad grad av sötma, i det här fallet 117 g/l.   

Lagring sker därefter enligt "Canteiro" vilket innebär att vinet ligger på ekfat i minst 4 år. Denna madeira lagrades i amerikanska ekfat i traditionellt canteiros, ett system där faten hettas upp via cirkulation av varm luft. Faten flyttas successivt genom åren av lagring från översta våningen till mellersta och slutligen till den nedersta våningen där det är som svalast. Vinet buteljeras när det uppnått önskad mognad 

Ilha da Madeira_Landscape_7

Om Madeiravin


Madeiravin är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira som ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal. Vinet framställs genom en uppvärmningsprocess som ger det en unik karamelliserad, nötaktig och oxiderad karaktär. Det tillverkas av flera olika druvsorter beroende på vilken stil man vill göra. De främsta druvorna är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia (Malmsey).


Vinet finns i olika sötgrader, från torrt till sött, och kan lagras under mycket lång tid. Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.


Madeiravin används ibland i matlagning, till exempel i såser och desserter, men dricks med fördel som aperitif eller till ostar.  

Karaktär

Intensiv och komplext. Toner av marmelad, rostade nötter, honung och rostade inslag från fatlagringen. Kryddigt, långt avslut.

Serveras vid 15-17°C till knäckiga nöt- eller chokladdesserter.

Vill du ha rådgivning?

Ida Timén 070 724 34 74Ida.timen@twscollective.se
2004-Malmsey-Colheita-Madeira-Blandys-41029-04_x_1280x1280@2x

Liknande produkter

Visa:

Blandys-2003-Bual

Blandy's Colheita Bual 2003

Blandy´s

499kr

369kr

Malmsey Colheita 2017

Blandy's Colheita Malmsey

Blandy´s

185kr

165kr

04_MALMSEY_RICH_BLANDYS_10YO-remove-bg-io

Blandy's 10 YO Malmsey

Blandy´s

399kr

379kr

03_BUAL_MEDIUM RICH_BLANDYS_10YO-remove-bg-io

Blandy's 10 YO Bual

Blandy´s

429kr

379kr

  • Namn
  • Land
  • Producent
  • Sort
  • Pris
Se alla produkter
Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.