Blandy's 10 YO Sercial
Torrare madeiravin med upplyftande syra och tydliga toner av bittermandel och hasselnöt
Restaurang
Om Producenten
Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811 - Två århundraden av utsökt vinproduktion.
Idag är det Michael och Chris Blandy, 6e och 7e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner.
Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge).
Vinifiering
Sercial ger torra och syrliga viner med en stram profil.
Noggrann selektering av druvorna innan de avstjälkas. Jäsningen sker i ståltank med naturlig jäst och efter ca 48 timmar fortifieras musten vid önskad grad av sötma. I det här fallet 48 g/l.
Lagring sker därefter enligt "Canteiro" vilket innebär att vinet ligger på ekfat i minst 4 år. Faten förvaras på loft där den naturliga värmen från solen utifrån värmer upp vinet. Faten är aldrig helt fulla vilket gör att vinet långsamt börjar oxidera och utveckla teritära aromer. Man förlorar ca 7 % av vinet under ett år genom uppvärmningen. Vinmakaren bestämmer när vinet ska flyttas från översta loftet nedåt till de svalare våningarna för att kontrollera förlusten av vin.
Detta vin är en blandning av Madeiravin med en genomsnittlig lagringstid på 10 år.

Om Madeiravin
Madeiravin är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira som ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal. Vinet framställs genom en uppvärmningsprocess som ger det en unik karamelliserad, nötaktig och oxiderad karaktär. Det tillverkas av flera olika druvsorter beroende på vilken stil man vill göra. De främsta druvorna är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia (Malmsey).
Vinet finns i olika sötgrader, från torrt till sött, och kan lagras under mycket lång tid. Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.
Madeiravin används ibland i matlagning, till exempel i såser och desserter, men dricks med fördel som aperitif eller till ostar.
Karaktär
Något torrare variant med upplyftande syra. Tydliga toner av bittermandel. Långt ihållande avslut med inslag av hasselnöt.
Servera vid 11-13 grader. Passar både som aperitif ackompanjerat ost och chark, eller att servera med tonic och is.
Liknande produkter
- Namn
- Land
- Producent
- Sort
- Pris
- Blandy's 10 YO Verdelho
- portugal
- Blandy´s
- Starkvin
- 429kr 379kr
- Blandy's 10 YO Malmsey
- portugal
- Blandy´s
- Starkvin
- 399kr 379kr
- Blandy's 10 YO Bual
- portugal
- Blandy´s
- Starkvin
- 429kr 379kr
- Blandy's Colheita Malmsey
- portugal
- Blandy´s
- Starkvin
- 185kr 165kr

