
Contracorriente
"Mot Strömmen" med en toppmodern lätt Toro
Restaurang
Om Producenten
François Lurton är fjärde generationen vinodlare i en familj med rötterna i Bordeaux. Hans far, André Lurton, var en av de drivande krafterna bakom skapandet av appellationen Pessac-Leognan i Graves, Bordeaux. Förutom vingårdarna i Frankrike, har François även egendomar i Spanien, Chile och Argentina. Faktum är att innan han anslöt sig till sin fars företag så reste han och hans bror Jacques runt i Sydamerika som s.k. flying winemakers.
I Spanien heter gården Bodega Campo Eliseo och dess senaste skapelse går under namnet Contracorriente – vilket betyder "mot strömmen". Ett passande namn, då vinet tydligt skiljer sig från övriga viner i appellationen Toro, som ofta kännetecknas av kraft och tanniner. Här har man i stället valt en ny väg. Med nyfikenhet och upptäckarlust som ledstjärnor har man utvecklat en helt ny stil för området – ett lättare, fruktigare och samtidigt fylligt vin. Ett resultat som krävt både ihärdighet och uthållighet, liksom modet att tänka nytt. Tack vare innovativa odlingsmetoder har det blivit möjligt att skapa detta friska röda vin i den torra, varma och karga regionen, där nederbörden sällan överstiger 400 mm per år. Ett bevis på François Lurtons omättliga nyfikenhet och vilja att tänja gränser. Druvorna är Tinta de Toro (Tempranillo), odlade i byn Peleagonzalo. Vingården är 16 år gammal och odlas självklart ekologiskt – i linje med François Lurtons hållbara filosofi. Det verkligt okonventionella här är dock planteringstätheten: 6 000 rankor per hektar, vilket kontrasterar kraftigt mot den traditionella metoden i området med endast 1 000 rankor/hektar. Resultatet av experimentet ger smakprov på en helt ny vinstil i regionen Toro som visar upp ett lättare rödvin med mjuka tanniner, friska bär och fruktighet.
Vinifiering
Före jäsning får musten kallmacerera i 4-5 dagar vid en temperatur på 6°C för att utvinna smak och aromer utan att överextrahera. Största delen av extrehering sker under första tredjedelen av jäsningen, innan det har hunnit bildas så mycket alkohol. Det är en skonsammare process med fokus på att utveckla mer blommiga toner, snarare än färg och fyllighet. Både jäsning och malolaktisk jäsning äger rum på betongkar med spontan jäsning. Endast en minimal dos av svavel används vid buteljering.
Karaktär
Lätt körsbärsröd i färgen och med en generös doft av jordgubbar, krossade björnbär och blåbär med en hint av svartpeppar och kryddor. Juiceig och intensiv smak med mjuka tanniner och en härligt, saftig eftersmak.


Liknande produkter
- Namn
- Land
- Producent
- Sort
- Pris
- Campo Eliseo Toro
- spanien
- FRANÇOIS LURTON - Campo Eliseo Estate
- Rött vin
- 499kr 405kr
- Viña Esmeralda
- spanien
- Miguel Torres
- Rött vin
- 109kr 99kr
- Hermanos Toro Natural SSO2 Vegan
- spanien
- FRANÇOIS LURTON - Hermanos Lurton
- Rött vin
- 169kr 135kr