CORCA-removebg-preview

VIGNO Cordillera Carignan

Maule är ett av de äldsta vinområdena i Chile. Det är också ett område med innovation och nytänkande, fast på ett gammaldags sätt.

Restaurang

Skriv ut
Pris 159kr Pris 127kr Alkoholhalt14Årgång2017
Land chile Artikelnummer73360Druvor100% Carignan
Producent Miguel Torres Chile Sockerhalt<3 g/lVid servering16-18

Om Producenten

Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den förste som införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner.

Vinifiering

Mörkt röd färg med hög intensitet. Doften är medelstor, generöst fruktig med inslag av mörka bär, plommon och korinter och med en finstämd komplexitet som för tanken till fin tobak. Smaken är relativt fyllig, torr men varmt och generöst fruktig med markerad fat- och tanninstruktur som dock tacksamt bäddas in i den rika frukten. Eftersmaken är lång och fruktdriven med en spännande ton av lakrits.

Passar till smakrika fågel- och kötträtter, gärna serverade med skysåser inkokta med rött vin eller starkvin. Sås och tillbehör kan ha en mild sötma, eftersom vinet har en god frukt, men komplettera gärna med ett tillbehör med krämig konsistens för att balansera strävheten och den goda frukten.

Färdigt att drickas direkt vid lansering, men utvecklas positivt under 7-9 år.

VIGNO

Vigno är en organisation som grundades 2010 av några få producenter för att man vill bevara de gamla stockarna av  druvan Carignan. Tanken är att det ska gynna både odlarna i området samt det traditionella sättet att framställa vin på, som har tillämpas i över 400 år.  Idag är VIGNO ett etablerat samarbete mellan 17 producenter i olika storlekar. Reglerna för VIGN är strikta

- Minst 65% Carignan från Maule (andra druvor måste komma från Maule)

- Minst 30 år gamla stockar

- Konstbevattning är förbjudet

- Beskärning bush-head eller goblet

- minst 24 månaders lagring på fat och/eller flaska

Karaktär

Druvorna skördas under mars och april. De vinifieras separat i rostfria ståltankar under 22 dagar vid cirka 28 grader under en vecka. Skalkontakten varierar beroende på druvsort, men stäcker sig normalt mellan 18 och 22 dagar. Efter blandning mognar vinet under 9 månader i nya franska ekfat.

Vill du ha rådgivning?

Linda Skalberg 070-366 89 61Linda.Skalberg@twscollective.se