
Cordillera Carignan
Restaurang
Om Producenten
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med svalkande vindar och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas. Tack vare att Chile inte varit drabbades av vinlusen, Phylloxera, har man vinstockar som är över 100 år gamla.
Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han implementerade bl.a. rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små franska- och amerikanska ekfat för jäsning och lagring.
Vinifiering
Druvorna kommer från vingårdarna San José och Huerta de Maule i Mauledalen som är ett av de äldsta vinområdena i Chile. Här råder medelhavsklimat och jordmånen är väldränerad och består av sandig lerjord. Druvorna skördas under mars och april och vinifieras separat i rostfri ståltank i 22 dagar i cirka 28 gr i sju dagar. Vinet lagras vinet i 14 månader, 7 % nya fat resoektive 30 % gamla franska fat och 63 % i ståltank.
VIGNO är en organisation som grundades 2010 av ett fåtal producenter med ambitionen att bevara gamla vinstockar av druvan Carignan. Målsättningen är att projektet ska gynna både odlarna i området samt traditionella vinframställningsmetoder som har tillämpas i över 400 år. Idag är VIGNO ett samarbete mellan 17 producenter i olika storlekar. Reglerna för VIGNO:
- Minst 65 % Carignan
- Ursprung: Maule
- Minst 30 år gamla stockar
- Konstbevattning är förbjudet
- Beskärning bush-head eller goblet
- Minst 24 månaders lagring på fat och/eller flaska
Karaktär
Doft av mörka bär, lagerblad, mynta och tobak samt florala toner och välintegrerad ek. Fylligt och generöst med tydlig fat- och tanninstruktur som balanseras väl mot den rika frukten. Eftersmaken är lång och fruktdriven med en touch av lakrits. Passar till smakrika maträtter av nöt eller fågel.

