
Millapoa
Vin producerat på den historiska och ikoniska druvan Paísdruvor från över 200 år gamla, oympade vinstockar
Restaurang
Om Producenten
Miguel Torres Chile är ett företag med många projekt. Ett som ligger extra varmt om hjärtat för Miguel är projektet med att rädda de historiska druvorna, producerade av småodlar i Chile. El Peumo är namnet på Estaten vilket Torres senaste vin kommer ifrån, El Peumo ligger i byn Millapoa vilket också har gett vinet dess namn. Vinet producerat av 100% País och visar på ett riktigt bra exempel på vad växtplatsen har för betydelse för ett vin. Vinstockarna är oymnade och det är fascinerande att se vilken växtkraft de fortfarande har trots sin höga ålder.
Millapoa är en historisk by lokaliserad i Catiray Valley cirka 20 km norr om staden Nacimient i regionen Biobío. Biobío är idag känt för att ha riktigt gamla vinordlingar vissa är uppemot 150-200 år gamla, där cirka 98% är odlat med País.
Vinifiering
Millapoa País kommer från Biobío Valley, här odlar man på så kallad dry farming vilket betyder odling utan bevattning. Eftersom det blåser mycket i regionen bidrar detta till ett svalare klimat vilket ger en lång hängtid som bidrar till friska, krispiga och rustika druvor.
Allt arbete sker manuellt, druvorna krossas försiktigt och även avstjälkningen görs för hand med hjälp av ett träsåll. Jäsningen sker med hjälp av naturlig jäst och vinet har legat med skalkontakt under 16 dagar. Vinet får sedan lagras i cementägg i 10 månader.
Minimal användning av sulfiter.
Karaktär
Vinet har en fin doft av vilda hallon, röda bär, körsbär och en lätt örtig ton. Smaken är elegant påminner om vilda bär, färsk frukt och örter. Vinet är medelfylligt med mjuka tanniner med inslag av röda frukter, vinet har ett långt örtigt och mineraliskt avslut.
