Rio Claro Carmenére
Chilenska nationaldruvan när den är som bäst.
Restaurang
Om Producenten
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med svalkande vindar och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas.
Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den som först införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk- och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner. Det arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nystart för hela Chiles vinindustri.
Vinifiering
Druvorna kommer från regionen Maule. Vinet jäste under sju dagar i 25 grader för att sedan skalmacerereras i 10 dagar. 70 % av vinet har lagrats på franska ekfat i sex månader. Därefter lagras vinet på ståltankar innan det drygt ett år efter skörd buteljeras för försäljning.
Den greppvänliga och platta PET-flaskan har ett lågt koldioxidavtryck bland annat på grund av att den är tillverkad av återvunnen PET vilket spar energi och flaskans form som spar utrymme under transport.
Ekologiskt och veganskt
Carmenere-druvan kommer ursprungligen från Bordeaux men har hittat sin perfekta växtplats i Chile. Under lång tid misstogs druvan för att vara Merlot och skördades därför för tidigt och fick rykte om sig att vara snipig och ha en grön, kartig smak. När man väl lärde sig odla och skörda Carmenère på rätt sätt visade den sig ge utmärkta viner och omnämns numera ofta som Chiles nationaldruva.
Karaktär
Ett druvtypiskt och medelfylligt rött vin från Chile med inslag av mörk frukt, örter och fat. Mjukt och generöst med fruktig eftersmak.