blandys-2002-Sercial

Blandy's Colheita Sercial 2002

Restaurang

Skriv ut
Pris 499kr Pris 369kr Alkoholhalt20 %Årgång2002
Land portugal Artikelnummer7026302Druvor100 % Sercial
Producent Blandy´s Sockerhalt54 g/lVid servering11-13°C

Om Producenten

Familjen Blandy är unik genom att vara den enda familjen av alla de ursprungliga grundarna av vinhandeln på Madeira som fortfarande äger och drivs av samma familj sedan starten. Under hela sin långa historia på ön har familjen spelat en ledande roll i utvecklingen av Madeiravin och familjemedlemmar fortsätter att bo på Madeira och upprätthåller en tradition som går tillbaka till 1811 - Två århundraden av utsökt vinproduktion.

Idag är det Michael och Chris Blandy, 6e och 7e generationen som driver företaget vidare i samma anda med avsikt att återupprätta Madeira som ett av världens bästa viner.

Blandy´s har familjeägda vingårdar i områdena Santa Luzia (Funchal) och i Quinta Do Bispo (São Jorge).

Vinifiering

Sercial ger torra och syrliga viner med en stram profil. Druvorna till detta vin är noggrant selekterade vid skörd innan de avstjälkas. Jäsningen sker i ståltank med naturlig jäst och därefter fortifieras musten vid önskad grad av sötma, i det här fallet 54 g/l.

Lagring sker därefter enligt "Canteiro" vilket innebär att vinet ligger på ekfat i minst 4 år. Faten förvaras på loft där den naturliga värmen från solen utifrån värmer upp vinet. Faten är aldrig helt fulla vilket gör att vinet långsamt börjar oxidera och utveckla teritära aromer. Man förlorar ca 7 % av vinet under ett år genom uppvärmningen. Vinmakaren bestämmer när vinet ska flyttas från översta loftet nedåt till de svalare våningarna för att kontrollera förlusten av vin. 

Ilha da Madeira_Landscape_1

Om Madeiravin


Madeiravin är ett starkvin från den portugisiska ön Madeira som ligger i Atlanten, cirka 100 mil sydväst om Portugal. Vinet framställs genom en uppvärmningsprocess som ger det en unik karamelliserad, nötaktig och oxiderad karaktär. Det tillverkas av flera olika druvsorter beroende på vilken stil man vill göra. De främsta druvorna är Sercial, Verdelho, Bual och Malvasia (Malmsey).


Vinet finns i olika sötgrader, från torrt till sött, och kan lagras under mycket lång tid. Söt madeira får man genom att tillsätta 95-procentig druvsprit i jäsande must och på så vis avbryta jäsningen. För torrare vin väntar man med att tillsätta spriten tills vinet jäst klart.


Madeiravin används ibland i matlagning, till exempel i såser och desserter, men dricks med fördel som aperitif eller till ostar.  

Karaktär

Toner av honung, muskot och rostade aromer från fatlagringen. Balanserat med en tydlig friskhet och kryddiga inslag samt en långt avslut.

Servera vid 11-13°C. Passar både som aperitif ackompanjerat ost och chark, eller att servera med tonic och is.

Vill du ha rådgivning?

Ida Timén 070 724 34 74Ida.timen@twscollective.se
blandys-2002-Sercial

Liknande produkter

Visa:

blandys-verdelho-colheita-2008-removebg-preview

Blandy's Colheita Verdelho 2008

Blandy´s

359kr

01_SERCIAL_DRY_BLANDYS_10YO-remove-bg-io

Blandy's 10 YO Sercial

Blandy´s

429kr

379kr

02_VERDELHO_MEDIUM DRY_BLANDYS_10YO-remove-bg-io

Blandy's 10 YO Verdelho

Blandy´s

429kr

379kr

04_MALMSEY_RICH_BLANDYS_10YO-remove-bg-io

Blandy's 10 YO Malmsey

Blandy´s

399kr

379kr

  • Namn
  • Land
  • Producent
  • Sort
  • Pris
Se alla produkter
Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

The Wine & Spirits Collective använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.