Franz Haas
Franz Haas är än idag ett familjeföretag som har producerat vin i samma gamla källare i Bolzano i de södra italienska alperna sedan starten 1880. Vinerna präglas av bra frukt och uppfriskande syra och stora personligheter.
Ända sedan början så har Franz Haas jobbat med att på bästa möjliga sätt få uttryck för kvalitet i vinerna de producerar. Vineriet grundades redan 1880 och har sedan dess alltid gått till den förstfödda i familjen som då med ära och respekt får bära namnet Franz.
Franz Haas är inte bara ett vineri eller ett varumärke. Franz Haas är en man, en famil,j som har producerat vin i 7 generationer och varje av dessa 7 generationer har producerat efter samma livsfilosofi; konstant och oändlig strävan efter perfektion. Varje generation har satt sitt avtryck på vinerna.
Enligt Franz Haas är vetenskap och kalkyler viktiga för att uppnå perfekta viner men det är kärlek och passion som ger vinerna dess karaktär och komplexitet.
Egendomen ligger i de södra delarna av de italienska alperna i distriktet Alto Adige och består idag av 50 hektar varav de flesta ligger på sluttningarna till Cislonberget på 240-900 meters höjd över havet.
Redan 1999 insåg Franz Haas att odlingarna behövde flyttas till allt högre altituder på grund av klimatförändringar. Genom att odla på olika höjder, plantera tätt och använda kloner som ger låga skördeuttag, lyckas han fantastiskt väl med sina Pinot Noir-viner
Trentino-Alto Adige är Italiens nordligaste område och består av de två relativt olika delarna Alto Adige i norr och Trentino i söder. Trentino-Alto Adige är ett alpint område och hela 99 % av regionen präglas av berglandskap. I norr och väst dominerar Alperna och i öst Dolomiterna.
”There are big-picture wineries that present wines in broad brush-strokes. And, there are detail-minded estates. Franz Haas brings attention to the smallest characteristics and the estate wines always present the best side of cool-climate, high-altitude winemaking. Much of what defines Alto Adige wine (the pristine mountain aromas, focused mouthfeel and bright acidity) was first brought to world attention by Franz Haas. You can always count on Franz Haas for quality” – Monica Larner, The Wine Advocate 2014"