Clement
Rhum Clément grundades av borgmästaren i Le François, Homère Clément, 1887. Han ville tillhandahålla arbete åt lokalbefolkningen och började fokusera på spritproduktion. Inspirationen tog han från den franska cognacsproduktionen och rhum agricole som stil var skapad. Företagets sprit graderas också på samma sätt som cognac och den lagrade rommen markeras som bland annat VSOP och XO.
Visste du att...
Rom från Martinique och Guadalope gjord på sockerrörsjuice får kallas rhum agricole, "jordbruksrom". Rhum agricole framställs alltid av ren sockerrörssaft och saften jäser relativt kort tid, upp till tre dygn, och når då en alkoholhalt på ungefär fyra volymprocent innan den destilleras. Rom tillverkas vanligtvis av melass som jäser till en alkoholhalt som är dubbelt så hög då melassen innehåller mer socker än ren sockerrörssaft.
Tillverkning:
Sockerrören krossades direkt efter skörd i en typ av kar som kallas vesou. Sockerrörsjuicen jäser sen under en till två dagar i öppna jäskar vilket ger en vätska kallad grappe. Denna destilleras sedan i enkelpanna vid max 75 grader.