TENUTE FIOREBELLI VALPOLICELLA RIPASSO
Valpolicella Ripasso DOP
Restaurang
TENUTE FIOREBELLI VALPOLICELLA RIPASSO DOP
Vingården är belägen norr om Verona. Vinstockarna är i genomsnitt 20 år gamla och odlas enligt den traditionella Pergola Veronese-metoden. Planteringstätheten är 2 800 plantor per hektar med en genomsnittlig avkastning på 2 kg druvor per planta.
Druvorna skördas varsamt för hand i slutet av september.
Vinifiering
Efter avstjälkning krossas druvorna och placeras i rostfria ståltankar där utvalda jäststammar tillsätts. Jäsningen sker vid kontrollerad temperatur på 24–25 °C i cirka 10 dagar. Under de första jäsningsdagarna används remontage och délestage för att varsamt extrahera aromer och mjuka tanniner.
I februari genomförs en andra jäsning med hjälp av de torkade druvor som tidigare använts för att producera Amarone. Dessa druvor innehåller fortfarande mycket socker och aromämnen, vilket ger vinet extra komplexitet. Den andra jäsningen följer samma metod som den första.
8–10 månader på stora ekfat.
Karaktär
Vinet har en intensiv rubinröd färg. Den traditionella Ripasso-metoden ger ett vin med stor fruktighet och komplexitet. Doften bjuder på mogna körsbär, björnbär och plommon, följt av viol, örter och kryddor. Smaken är rund, strukturerad och välbalanserad med mörka bär och söt kryddighet i det långa avslutet.
Utmärkt till pastarätter med tomat, svamp eller kött, risotto, bruschetta, antipasti – eller till lammracks och oxfilé med grönpepparsås.
Liknande produkter
- Namn
- Land
- Producent
- Sort
- Pris
- Settevigne 7
- italien
- Orion Wines
- Rött vin
- 159kr 119kr
- Masi Campofiorin
- italien
- Masi
- Rött vin
- 150kr 135kr

